Her på siden vil vi lægge forskellige råd og vejledninger i forhold til det at få hvalp.

Der ligger flere film herunder som fortæller dig lidt om det at få hvalp herfra! Bl.a. vil Mona fortælle om at træne din hvalp til at være alene hjemme.

Din hund skal forsikres og det sker bedst hos Topdanmark, hvor alle vore hunde er forsikret. - Som et minimum skal du have en ansvarsforsikring, men ofte betaler det sig at få en udvidet forsikring på din nye hund. 
Lone Greva har skrevet en bog som alle der skal ha hund, bør læse. Læs hvad Lone Greva mener her

Mobning og hvordan du forhindrer det!

Hund giver færre sygedage

Der er ingen tvivl om, at der er en direkte sammenhæng mellem helbred og det at holde hund. Det mener Ellen Bjerkås, der er professor ved Norges Veterinærhøjskole
Med hjælp fra forskellige internationale forskningsrapporter har hun indsamlet viden om de mange positive effekter, som hunde har på deres ejeres helbred. - Alle kæledyr påvirker mennesket positivt, men hunden skiller sig ud. Det er nemlig et dyr, man tager med ud, og derfor bevæger man sig mere. Men hundeejere er ikke nødvendigvis sundere end dem, der ikke har hund. Men det er klart, incitamentet til at komme ud og få sig rørt er stærkere, når man har en hund, siger hun til VG
Færre sygedage
En kinesisk undersøgelse fra 2008 vækker især Ellen Bjerkås’ interesse. Her har forskere sammenlignet 3031 kvinder i alderen 25 til 40 år, hvoraf halvdelen havde hund. Konklusionen var klar. De med hund trænede mere, sov bedre og havde færre sygedage end de, der ikke havde hund.
En canadisk undersøgelse peger i samme retning. Den viser, at folk med kæledyr i hjemmet i gennemsnit havde 38 pct. færre indlæggelsesdage på sygehus end dem, der ikke havde et kæledyr i hjemmet.
- Det har jo noget at gøre med, at der er et dyr, der er afhængig af dig. Man prioriterer det omsorgsansvar, man har, siger Ellen Bjerkås til VG.
Og ikke nok med, at en hund får dig i bedre form, den påvirker også din psyke positivt. Forskere mener ligefrem, at moderate depressioner kan holdes fra døren, hvis du har hund.
- Uanset hvordan du har det, så elsker hunden dig betingelsesløst, forklarer Ellen Bjerkås


Læs om Hot Spot
 

Vi har haft en MEGET varm sommer i både 2009 og 2010 og risikoen for at specielt Collien kan udvikle Hot Spot er derfor ekstra stor. Chief har haft det på bagerste del af ryggen og det er meget ubehageligt. En af årsagerne er utilstrækkelig pasning af pelsen. Det vil sige at hvis vi ikke er omhyggelige nok med at få fjernet underulden på hunden i forbindelse med fældningstiden i foråret og f.eks som jeg gør, når det er varmt, leger med vandslangen, så opstår der en reel risiko for dannelse af et Hot Spot. 

Aktivitet:

Denne tekst er lavet i håb om at inspirere jer som køber hvalpe, til at aktivere jeres hunde på en god, stille og rolig måde. Det er altid sjovt at lære hunden forskellige kunster og lege, og samtidig tester man sin egen evne til at kommunikere med sin hund.

Da de fleste familier har meget travlt i hverdagen, er din hund tit mange timer alene hjemme, derfor er det ekstra vigtigt, at du har kvalitetstid med hunden, når vi endelig er hjemme. Hunden har brug for at bruge sine sanser til nogle opgaver, og gerne til noget der giver mening i dens univers. Ved at tage hunden ind i vore hjem, og kræve at den skal fungere på vores præmisser og inden for de rammer vi har afstukket, ja så kan mennesket somme tider glemme hundens behov: Dette kan løses ved at sørge for at hunden bliver aktiveret både fysisk (motion og luftning) men bestemt også mentalt (spor, søge mad, problem-løsning m.m.)

Efter vores mening, er der ingen grund til at give hunden mad i madskålen. I naturen bruger ulven langt den største del af dens tid til at søge efter føde, og hvis du som de fleste, fodrer med tørkost, så lad endelig din hund bruge hjernen og næsen for at få sin mad.

Leg med din hund. Den vil elske dig for det. - En god fører er en kreativ igangsætter.

Hundens udvikling - Fra hvalpen fødsel til en gammel hund
Pelspleje og valg af børste!
1 eller 2 gange om året skal alle vore hunde ha' den helt store omgang. Dansk Spids fælder og for at undgå for meget arbejde indendørs, så bruger vi hellere et par timer udenfor hvor vi fjerner den løse uld. Det sker som regel over et par omgange, da de ikke løsner det hele på een gang.
killinger_2_weeks3jpg
Valget af børste er heller ikke let og det har kostet en formue i forskellige børster, men den viste børste er god til forårsrengøring. Vi anvender andre børster til den daglige vedligholdelse. - Ikke sådan at forstå at vi børster vores hunde hver dag. Det gør vi bestemt ikke, men når hunden har været ude og er møgbeskidt, kan det være en god idé at børste hunden.
bonnie_800_x_4jpg

Hej, jeg skriver til jer fordi i selv omtaler det med børster til sin hund.
Vi har en lækker collie på 3 år, vi er rigtigt glade for hende, hun er alt vi kunne tænke os, men jeg syntes det er svært med hendes pels, f.eks nu her fælder hun med alt hendes underuld og vi kan få rigtigt meget af med en børste hvor det ser ud som om den er lavet af tynde søm yderst som kan glide ind i nogle tykke rør for ikke at trykke for hårdt.
her i sommerferien (og de andre sommerferier) er det faktisk der jeg føler jeg kan komme i bund i hendes pels, jeg har prøvet furminatoren, men det virker som om hun har for tykke dækhår til den og det er jo ikke dem jeg vil rive af, ellers bruger jeg den foromtalte børste og dertil en alm. plastik hårbørste samt en med meget meget bløde børster(nærmest en skobørste) på hende, men jeg føler aldrig jeg kommer helt i bund, det er voldsomt meget underuld især på kraven foran.
Hvad gør i??? 
Hilsen Jeanette

a. Det kan godt se ud som om det er en stor opgave. Men det er vigtigt at komme igennem og få fjernet så meget af underulden som muligt. Især når det er meget varmt.
Vi anvender flere forskellige børster. Som du kan se af billedet herunder har vi et større udvalg af børster og flere af hver slags. Børste nr 5 er velegnet til at gå i dybden på Collien. Efterfulgt af børste nr 1, 6 eller 7 - Børste nr 4 anvender vi ofte, når der er burrer eller andet som har sat sig fast i pelsen. - Børste nr 3 anvendes til sarte steder, f.eks. når tæven har født et kuld hvalpe og smider det meste af pelsen (omkring patvorterne og kønsdele)
Det er svært at sige bestemt hvilken børste du skal anvende, for Mona og jeg anvender forskellige børster til samme opgave. Forskelligt temperament - Forskellige børster. Jeg bruger for det meste børste nr 1, men der er risiko for at jeg kan skade huden under ulden, hvis jeg tar' for hårdt fat. - Hermed opstår reel risiko for Hot Spot. Mona anvender børste nr 5, når hun skal ha' fjernet underulden.

Efter min bedste overbevisning bør du prøve dig frem og ikke lade nogen børste uprøvet. Det vigtigste er under alle omstændigheder at få fjernet alt for store mængder af underulden når det er varmt.

Vi plejer at tage fat på problemet, så snart hunden begynder at fælde. Så er det ud på græsplænen og bruge den nødvendige tid. Gerne en ½ - 1 time. Ugen efter en omgang mere og sandsynligvis en gang til senere. Så burde der ikke opstå problemer
Håber dette kan være en hjælp.

boerster_618x800jpg


Når hunden ikke vil køre med!
Hunden kan ikke lide at køre i bil

De fleste hunde lærer at kunne acceptere at køre i bil. Som regel tager behandlingen 2-4 uger
Når hunden ikke vil køre med!
Hunden kan ikke lide at køre i bil

De fleste hunde lærer at kunne lide at køre i bil uden problemer. Hvalpe kan undertiden blive urolige de første par gange, men så snart de forbinder bilen med en spændende tur i naturen, går det af sig selv. Visse hunde udvikler køresyge, som kan afhjælpes med medicinering. Tal med dyrlægen.
Den lille hvalp bør ikke sættes i bilens bagagerum, såfremt dette er lukket. I biler med åbent bagagerum er dette det bedste sted for hunden at opholde sig under kørslen, men det skal indlæres evt. ved at lade en medhjælper sidde på bagsædet og kærtegne hunden. Lad ikke hunden sidde op på sæderne og slet ikke foran i bilen. Dette kan medføre livsfarlige situationer, ikke mindst for medtrafikanter.
Nogle hunde udvikler angst for at køre i bil. Det kan skyldes oplevelser under kørslen, eller på de steder, hvor de er blevet kørt hen. Ofte er dette også forbundet med køresyge.
Behandlingen af hunde, der ikke kan lide at køre i bil, går ud på langsomt at tilvænne hunden til det, samt at kombinere bilkørsel med behagelige oplevelser.

Tag hunden i bilen og giv den nogle gode godbidder. Jo mere sulten hunden er, desto bedre. Gør det hele så uproblematisk som muligt. Hvis hunden ikke går frivilligt ind, få fat i den og sæt den i bilen. Gentag gerne dette 8-10 gange indtil hunden frivilligt og glædeligt går ind i bilen.
  1. Det samme som før, men start nu motoren et kort øjeblik. Gentag dette indtil motoren kan køre i tomgang og hunden ikke viser tegn på uro. 
  2. Kør nu et lille stykke vej på 20-50 meter. Stop bilen, tag hunden ud og lav noget sjovt med den, som f. eks. søgning af godbidder.
  3. Gentag dette indtil hunden sidder roligt i bilen.
  4. Kør nu en lidt længere tur, og forøg afstanden gradvis.

Pas på med:
  • Ikke at påvirke hunden negativt ved at give den længere forklaringer på hvad en bil er og hvor lang og ufarlig turen er. Hunden forstår det ikke og bliver urolig.
  • Ikke at lege voldsomme lege med hunden efter de små køreture, for ellers begynder hunden at forbinde kørslen med spilopper og vil fremover opføre sig uroligt i bilen.
  • Ikke at miste tålmodigheden og skælde hunden ud. Det hjælper ikke!
    Hvis problemet er forbundet med mangel på selvtillid hos hunden, bør hunden også udføre øvelser i problemløsning:
  • Læg en kop med godbidder under omvendt på gulvet, og lad hunden finde ud af at få fat i godbidderne.
  • Skær et hul i en tennisbold, fyld den med godbidder og lad hunden finde ud af det.
De fleste hunde lærer at kunne acceptere at køre i bil. Som regel tager behandlingen 2-4 uger.

Den første tid med din hvalp
Gode råd om hvalpe

Tænder
Når der kommer nye tænder og hvalpen ikke har fældet de første, skal disse fjernes af en dyrlæge, når hvalpen er ca. 8 måneder gammel. Dette kan ses hvis hvalpen har to "rækker tænder" eller der sidder to tænder på klods af hinanden.


Tør / varm snude
Har hvalpen / hunden tør eller varm snude, kan det være mangel på væske. BEMÆRK ! Om morgenen er snuden tit varm og tør fordi den har putte hele natten.

Gode råd
* Det er altid en god ide, at du selv holder hvalpen på turen til sit nye hjem.
* Den vil gerne sidde ved skulderen, når den er ked af det. Gør din skulder til et fristed, som den altid trygt kan ty til.
* Hvalpen må ikke selv springe ned fra møbler m.m., før den selv kan komme op .!
* Lad den altid sove i fred !
* En klud er det bedste legetøj samt ben af tørret oksehud.
* Giv aldrig hvalpen legetøj af plastik, da det kan være farligt, hvis den får bidt det i stykker.

Hvordan holder man en hvalp

Pas altid på når du holder en hvalp. Den kan pludselig sætte af, så du ikke kan holde den, og den falder på gulvet kan det gå grueligt galt, den kan brække sine små ben og slå sit hoved ned i gulvet. Hvis du skal bære på en hvalp skal du holde den tæt ind til dit bryst og placer venstre hånd ind mellem hvalpens forben, så du har højre hånd fri til at nusse eller åbne døre eller lignende. Vær altid opmærksom på hvalpen, at den ikke pludselig springer fra dig.
Tag aldrig en hvalp op i nakkeskindet eller ved at tage rundt om hovedet og løfte den op. Løft den op ved at holde under brystkassen og stødt den bag til.
Prøv i det hele taget at lade være med at bære rundt på hvalpen hvis det er muligt. Skal du ned af trapper er det dog nødvendigt at bære den, da hvalpe ikke har så godt af at gå op og ned af trapper

Kost
I en seriøs dyrehandel kan man købe hvalpefoder. Det er det bedste at fodre med da det er perfekt afstemt med de vitaminer og det kalk hvalpen har brug for. Giv ikke hvalpen menneskemad som det eneste, da det ikke indeholder, de for hvalpen vigtige proteiner, kalk og vitaminer. 

Hold øje med hvalpen
Når man har hvalpe, eller køber en hvalp, der er begyndt at spise selv, skal man være 100% sikker på at den/de spiser, og ikke bare står og roder rundt i tørfodret. Især de små racer er slemme til at lade være med at spise. Stil en skål med lidt opblødt foder og en med tør foder, så kan hvalpen selv vælge ( det opblødte foder skal fjernes og evt. sættes i køleskab til næste måltid, ellers bliver det surt. Varmes ved at hælde lidt kogende vand i ). Det er meget vigtigt at alle hvalpe spiser og drikker optimalt ( endelig ikke mælk ). Små hvalpe de dehydrere meget hurtigere end store hvalpe. De skal faktisk have mad på klokkeslæt. Skulle uheldet være ude, og man finder sin hvalp halvdød, så er det om at handle hurtigt. Tag hvalpen op på bordet og fyld en engangssprøjte med sirup og giv hvalpen det ind i munden, der efter lidt vand. Der går ca. 5 min. så løber den rundt igen. Prøv at få den til at spise igen, evt. noget den godt kan lide, lige meget hvad. Hvalpe kan have en form for sukkersyge, hvis den ikke får mad nok, og til tiden. Hav altid en engangssprøjte liggende ( størrelse alt efter hvalpens størrelse ) Sirup er rigtig godt, for det er lige til at suge op i sprøjten, og koster ikke ret meget. Stærkt sukkervand eller honning kan også bruges, men det skal smeltes før det kan bruges.

Orm / ormekur
Hvalpe fødes med ormelarver. Der skal gives ormekur første gang i 5-6 ugers alderen, og dette skal gentages evt. i 9-11 ugers alderen. Her efter udvikler hunden naturligt immunitet mod spolorm, og der gives normalt kun kur mod orm når det opdages at hunden har orm. Det er mest almenenlig at hvalpe får orm, det hænger sammen at den voksne hund har udviklet den før omtalte immunitet mod spolorm.

Tegn på at hunden har orm
At hunden er vommet
Diarre'
Opkastninger
Hoste
Hikke
Glansløs pels

Hvordan får hunden orm
Smitte direkte fra tæve til hvalpe
Kontakt med afføring
Smitte fra byttedyr (mus, fugle, biller osv.)
Smitte gennem huden

  Min hund har orm, hvad gør jeg ?
  Hvad gør jeg så hvis min hund har fået orm ? Hvis du konstaterer at din hund har orm, eller har mistanke om det, skal du opsøge en   dyrlæge som vil kunne bekræfte mistanken og give en recept på ormekur. Før i tiden kunne man bare købe ormekur på apoteket, men   fra den 1. august 1999 blev det receptpligtig hvilket betyder at man skal en tur til dyrlægen for at få en recept på ormekur.
  Det er desværre  så blevet dyre at få fat i ormekur fordi man skal betale for at få stillet diagnosen samt recepthonorar.
  Men man kan jo så ved samme  lejlighed få dyrlægen til at tjekke hunden for andre evt. skavanker.

Af forskellige arter kan nævnes
Spolorm
Er meget almenlig, den er op til 18 cm. lang og lever af tarmindhold.

Hageorm
Er ikke så almindelig, den er 1-2 cm. lang og lever af blod. Kun helt unge hvalpe bliver syge. Hvalpen smittes med mælken.

Piskeorm
Er ret almindelig. Den er 4-8 cm. lang, hårfin og lever af blod. Piskeorm smitter gennem munden og huden.

Bændelorm
Flere arter af bændelorm er meget almindelig. Smitten findes i smådyr og insekter såsom fugle, mus, biller, lopper. Bændelorm giver kun sjældent anledning til sygdom hos hunde. Bændelorm lever af tarmindhold. Tal med dyrlægen hvis du har mistanke om at hunden har orm

Vi anvender Dyrlægehuset Nakskov i vort arbejde med hunde og katte som vi varmt kan anbefale.